CAFEAUA CULTURALĂ. Veta Biriș

Veta Biriș s-a născut la 11 august 1949 în satul Veseuș, comuna Jidvei, Alba, România și este o interpretă de muzică populară de pe Valea Târnavei Mici. Este mătușa actorului Silviu Biriș.

A debutat în 1967 în cadrul concursului „Dialoguri la distanță” și primește nota 10, ca reprezentant al Regiunii Autonome Maghiare Mureș, desfășurat în Palatul Culturii din Târgu Mureș. Cântecul cu care a participat la acest concurs se numește ”Bădiță de pe Tîrnavă”. Primele înregistrări audio le realizează în același oraș, la Radio Târgu Mureș.

Consacrarea artistei are loc după participarea la concursul Floarea din grădină.

A lansat de-a lungul timpului numeroase albume discografice, printre care:

  • Așa-i românul ( lansat în 1995)
  • La aniversare (lansat în 1999)
  • Oi cânta cu drag în lume (lansat în 2001)
  • E vremea colindelor ( lansat împreună cu Ionuț Fulea)

Președintele României, Ion Iliescu i-a conferit artistei Veta Biriș la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, ”în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.(Decretul nr. 36 din 7 februarie 2004 privind conferirea Ordinului și Medaliei Meritul Cultural, text publicat în Monitorul Oficial nr. 172 din 27 februarie 2004)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments