Obiceiuri și superstiții în Lunea Mare

Ne apropiem din ce în ce mai mult de Sfânta Sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Săptămâna dinaintea Paștelui este Săptămâna Patimilor, cea mai sfânta săptămână a creștinilor. Și zilele acestei Săptămâni Mari sunt toate Sfinte și Mari în concepția religiilor creștine.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Patimilor este săptămâna de la sfârșitul Postului Mare, de la Sâmbăta lui Lazăr, trecând prin Duminica Floriilor, până la sărbătoarea Paștilor, și mai poartă denumirea de Săptămâna Mare.

Este ultima săptămână a Postului Mare, timp în care în slujbele bisericești se face pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ, înainte de Răstignirea și Învierea Lui.

Lunea Mare sau Sfânta și Marea Luni (Megale Deutera în grecește) este a treia zi a Săptămânii Patimilor în biserica ortodoxă, după Sâmbăta lui Lazăr și Duminică Floriilor.

Biserica ortodoxă a rânduit ca la sinaxarul (carte religioasă care descrie pe scurt viețile sfinților) zilei de luni din Săptămâna Patimilor să se facă pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob și a smochinului neroditor.

În Lunea Mare femeile încep marea curățenie de Paște. Scot totul din casă afară, se aerisește toată casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală, se pregătește tot, de la haine la așternuturi, la pereți la geamuri.

”Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”, spune o vorbă din străbuni. Iar superstițiile vin, ca întotdeauna, împreună cu obiceiurile din strămoși și se zice despre ghinion, neajunsurile și bolile de peste an asupra celor dovediți de lene și nepăsare pentru curățirea sufletească, trupească și a locului de viețuire rânduit de Mântuitorul Iisus Hristos.

În biserici în fiecare seară din Săptămâna Mare se țin Deniile, slujbe prin care creștinii preacredincioși îl însoțesc pe Mântuitorul Iisus Hristos pe drumul Crucii, pana la răstignire, moarte și Înviere.

Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificație a ei, diferită și specială, prin care creștinii aduc în amintire faptele petrecute în ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului Iisus Hristos, înainte de Sfântul Miracol al Învierii.

Astfel, Denia săvârșită în seara din Lunea Mare (dar la fel ca și la cele din Duminica Floriilor, Marțea Mare și Miercurea Mare), propovăduiește credincioșilor tema Mirelui, inspirată din „Pilda celor zece fecioare”.

D.N.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments