Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Ziua de Sânziene este considerată sfântă. Nimeni nu are voie să lucreze în această zi cât soarele este pe cer.

În preajma Sânzienelor, fetele care își căutau sortitul aveau obiceiul să arunce o cunună de Sânziene pe acoperișul casei. Dacă aceasta rămânea acolo, fata urma să se mărite chiar în acel an, iar dacă cununa cădea pe jos, fata o arunca până rămânea prinsă de acoperiș ca să știe cât timp mai are de așteptat.

Uneori, cununa era aruncată doar în colțul casei, iar fata venea de dimineață și ducea cununa în ocolul animalelor și cu ochii închiși, o dădea de mâncare unui animal. Așa cum arăta animalul care mânca cununa, așa va arăta și viitorul său soț. În noaptea de dinaintea sărbătorii, fetele obișnuiau să pună sub pernă flori de sânziene, în speranța că astfel își vor visa sortitul.

Femeile căsătorite aveau altceva de făcut. Ele își înfășurau mijlocul cu sânziene, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului. Atât fetele cât și femeile își puneau în sân sau în păr o floare pentru atragerea atenției asupra frumuseții lor.

Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Cu acest prilej, în foarte multe zone din țară se fac pomeni pentru morți, de moșii de Sânziene. Se spune că Sânzienele (care fac parte din clasa ielelor), se transformă în surate cu Rusaliile (care sunt zâne rele) dacă tradiția nu se respectă.

Mai multe despre articol puteți citi AICI!

Articole postate de acest autor

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments