Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil. Ce trebuie să faci și să nu faci în această zi

În folclorul românesc, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei sunt asistenți la Judecata de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor. Arhanghelul Mihail păzește la căpătâiul omului muribund și-i apără sufletul să nu i-l fure Satana.

Obiceiuri și tradiții

Ciobanii și proprietarii oilor fac turtă mare din mălai, numită “turta arieților” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor. Această turtă se aruncă în ziua praznicului în mijlocul oilor și se dă drumul totodată berbecilor între oi. Dacă turta va pica cu fața în sus, la primăvară vor făta toate oile. Dacă va pica cu fata în jos, semn rău de oi sterpe fără rod.

În ziua de 8 noiembrie este interzis cu desăvârșire să lucrezi sau să faci treburi în casă, în curte sau pe câmp. Cine nu se va supune va avea parte de chin în ziua morții.

În ziua Sfinților Arhanghel Mihail și Gavriil se împart alimente pentru sufletul morților, se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți fără lumânare sau în împrejurări nepașnice.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments