Ce notă poate lua un copil de clasa a-VIII-a în Evaluarea Națională la Limba Română

Astăzi, Ministerul Educației a publicat mai multe modele de subiecte de Evaluare Națională pentru clasa a-VIII-a. Am decis să rezolvăm unul dintre modele și venim cu concluzia: oricare elev care nu are cunoștințe foarte multe de materia predată la clasă sau care nu s-a pregătit pentru examen, sau a avut emoții, poate obține nota 5 cu lejeritate, doar de pe interpretarea textului.

După completarea datelor personale de către elev, pe acesta îl întâmpină două texte. La subiectul I A exercițiul 1, elevului îi este solicitat să scrie din textul 2, doi termeni din câmpul lexical al cărții. Având în vedere că sunt foarte ușor de găsit din text, orice elev cu sau fără cunoștințe poate lua cele 2 puncte date pentru acest exercițiu. Mai departe, la exercițiul 2, acesta trebuie să scrie litera corespunzătoare răspunsului corect care răspunde la întrebarea ”Cine este Claudiu Van?”, răspuns pe care îl identificăm foarte repede în sursa 1. Orice elev atent poate lua cele 2 puncte puse la bătaie de Ministerul Educației. La exercițiul 3, elevul trebuie să scrie într-o casetă litera corespunzătoare răspunsului corect de la întrebarea ”Când a avut loc sesiunea de autografe?”, răspuns pe care îl dentificăm tot în sursa 1, în foarte scurt timp. Orice elev atent la cerință dar și în momentul parcurgerii textului poate încasa cele 2 puncte. De asemenea, la exercițiul 4 elevul trebuie să noteze în casetă litera răspunsului corect de la întrebarea ”Pentru ce străbat turiștii mii de kilometri?”, răspuns ce-l identificăm în sursa 2. La exercițiul 5, elevul trebuie să noteze într-un tabel care este afirmația adevărată și care este cea falsă, valorificând cele 2 surse puse la dispoziție. La acest exercițiu nu se solicită cunoștințe avansate, astfel încât oricare elev care citește sursa cu atenție poate lua cele 6 puncte. La exercițiul 6, elevul nu are nevoie de foarte multe cunoștințe, însă trebuie să știe să interpreteze un text. Considerăm că oricine poate obține cele 6 puncte, cu puțin efort.

Obținem nota 2 doar de pe parcurgerea primelor 6 exerciții de la subiectul I A.

Astfel, până acum obținem nota 2. Continuăm. La exercițiul 7, elevul are nevoie de ceva cunoștințe adunate la orele de Limba Română, însă cu puțin efort poate obține măcar 2 puncte, la penultimul exercițiu, 8, nu se solicită cunoștințe adunate la orele de predare, ci de argumentare ș expunere a opiniei personale. Cu mici excepții, considerăm că aproape oricine poate lua cele 6 puncte. La ultimul exercițiu, exercițiul 9 solicită cunoștințe destul de aprofundate de Limba Română, însă considerăm că oricine poate lua măcar 3 puncte.

Am obținut nota 5 după jumătate de oră și doar de pe Subiectul I A. 

La punctul B, din start la primele 4 exerciții orice elev poate încasa 8 puncte (2 puncte de fiecare exercițiu x 4 = 8 puncte), cu mici excepții pe ici pe colo. La exercițiul 5 se solicită cunoștințe minime, însă oricine poate obține minim 3 puncte. Exercițiul 6 solicită de asemenea cunoștințe minime, însă oricine poate obține minim 3 puncte. Exercițiul 7 îi poate pune în dificultate pe mulți elevi, însă cei luați pe nepregătite pot obține minim 4 puncte, iar la ultimul exercițiu oricine pate obține cele 6 puncte. Dacă facem o analiză, până acum am obținut nota 5,1 doar de pe subiectul I, în jumătate de oră și doar de pe parcurgerea, înțelegerea și interpretarea textului, cerințe pe care le poate face orice elev cu sau fără cunoștințe aprofundate de Limba Română.

Trecem mai departe la Subiectul II, care presupune scrierea de către elev în 80-120 de cuvinte(8-12 rânduri) a rezumatului textului 1. Nu se solicită cunoștințe aprofundate de Limba Română, astfel încât orice elev care a citit și a înțeles textul 1 poate obține minim 12 puncte.

Am obținut nota 6,3 într-o oră doar de pe parcurgerea celor două surse prezentate, de pe înțelegerea lor și de pe rezolvarea cerințelor pe care le poate rezolva orice elev.

Concluzia: am obținut nota 6, 3 doar de pe parcurgerea textelor, înțelegerea acestora și rezolvarea cerințelor care presupuneau interpretarea textelor, cerințe pe care le poate rezolva orice elev care nu are cunoștințe foarte multe de Limba Română.

Lăsăm mai jos modelele de Evaluare Națională rezolvate de noi, alături de baremul de corectare și vă așteptăm cu un mesaj în cazul în care doriți să modificăm ceva din articol! Mulțumim!

Subiectele:

https://profesorjitaruionel.com/wp-content/uploads/2021/11/EN_VIII_2022_Limba_si_literatura_romana_var_model.pdf

Baremul de corectare:

https://profesorjitaruionel.com/wp-content/uploads/2021/11/EN_VIII_2022_limba_si_literatura_romana_bar_model.pdf

  • Având în vedere faptul că noi am rezolvat un model de subiect și nu un subiect în sine, după calculele noastre, orice elev cu sau fără cunoștințe poate obține la Evaluarea Națională de la Limba Română peste nota 5, doar de pe texte, dacă se păstrează același model al testelor PISA.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments