Evaluare Națională 2021. Ce spun elevii despre proba la matematică

Elevii care absolvă anul acesta clasa a opta au susținut astăzi ultima probă din examenul de capacitate : matematica. Singura probă ce le-a dat mari bătăi de cap elevilor, poate și din cauza că aceștia au fost la școală mai mult on-line decât fizic. Subiectele la examen au fost pentru al doilea an consecutiv model de tip PISA, având la primele două subiecte exerciții de tip grilă, unde trebuia încercuită varianta corectă. Mulți elevi au fost bucuroși că au fost exerciții de tip grilă la matematică, însă la prima probă din examen acest lucru i-a descurajat, deoarece, spune o elevă ”Înainte profesorii evaluatori ne mai punctau chiar dacă nu scriam ca în barem, acum, la grilă, dacă nu scrii răspunsul corect de acolo, nu-ți poate puncta nimic”.  

Din cauza faptului că elevii au fost la începutul anului în regim hibrid la școală și apoi online acest lucru i-a pus în dificultate pe aceștia, ce au fost nevoiți să se pregătească mai intens decât o făceau în mod normal : ”Dacă mergeam normal la școala, nu mai era nevoie să bag bani în meditații, așa cu școala online am fost nevoită să fac meditații.”, spune o elevă a Școlii Numărul 4 din Piatra Neamț. 

Părinții sunt ceva mai încrezători în ceea ce privește rezultatele copiilor lor : ”Copilul meu s-a pregătit destul de mult pentru evaluare și nici nu mă gândesc că nu o sa intre acolo unde își dorește. 

Chiar dacă au învățat atât în online, cât și fizic pe unii elevi subiectele i-au pus în mare dificultate: ”Nu am știu să fac de la subiectul III exercițiul 2 și la geometrie nu prea m-am descurcat.”, spune un elev. 

Chiar dacă anul școlar a fost jumătate online, elevii speră să intre la licee de top din Piatra Neamț, la profilul dorit.  

La examenul din acest an au fost înscriși 131.177 de elevi, aceștia urmând să susțină probele în 3.850 de centre de examen. La prima probă din examen, cea de Limba și Literatura Română s-au prezentat doar 123.563 de elevi, iar peste 7.600 au absentat, cea mai mare prezență la prima probă înregistrându-se în județul Neamț.  Conform Inspectoratului Școlar Județean Neamț, în județ la a doua probă au fost înscriși 3.505 de elevi dintre care au fost prezenți 3.451, 54 dintre aceștia fiind declarați absenți. Atât la prima cât și la a doua probă, niciun elev nu a fost eliminat din examen pentru fraudă/tentativă de fraudă. 

Comunicarea rezultatelor se va face în data de 29 iunie 2021 după ora 13:00 în mod anonimizat, atât la centrele de examen cât și pe website-ul dedicat publicării rezultatelor, evaluare.edu.ro, respectându-se regulamentul general privind protecția datelor personale. 

Media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a-IXa. 

Toți elevii care finalizează ciclul gimnazial își vor putea continua studiile fie în învățământ liceal, fie în cel profesional, fiind asigurate locuri pentru toți absolvenții. 

D.N. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments