Cum se completează fișa de înscriere la liceu pentru absolvenții de clasa a-VIII-a

Vineri încep înscrierile la liceu pentru absolvenții de clasa a-VIII-a din acest an, iar completarea fișelor de înscriere poate fi un adevărat examen al răbdării și atenției. Procedura de completare este una greoaie și poate da mari bătăi de cap atât elevilor, cât și părinților, însă cei care doresc să dea admitere la licee cu profiluri vocaționale, sunt scutiți de acest proces.

Aici vedem fișa de înscriere a elevilor pentru liceu pe care trebuie să o completeze, însă nu înainte de a parcurge cu mare atenție elevii și părinții broșura pusă la dispoziție de către Inspectoratele Școlare. În județul Neamț sunt peste 20 de licee în broșură alături de mediile cu care au fost admiși ultimii elevi anul trecut. După ce elevii împreună cu părinții au întocmit acasă o listă cu opțiunile preferate, aceștia trebuie să facă următorul pas – să meargă la școală și să completeze fișa de înscriere. Observăm că pe această fișă sunt disponibile peste 200 de casete pe care elevii să le completeze cu opțiunile lor iar profesorii îndeamnă elevii ca numărul preferat de opțiuni să nu fie mic, pentru a nu rămâne nerepartizați.

Cum se completează fișa de înscriere

În ordinea preferințelor elevului. Mai întâi se pune liceul cel mai dorit de elev iar ultima opțiune va fi liceul la care elevul nu își dorește să meargă. De asemenea, trebuie avut grijă și la preferințele elevului, pentru că media acestui trebuie să fie ori egală, mai mare sau mai mică cu o sutime sau două față de ultima medie de admitere din anul precedent. Numărul opțiunilor pe care le va trece elevul nu trebuie să fie sub nici o formă mic, existând peste 200 de casete pe fișa de înscriere. Cu cât pune mai multe opțiuni, cu atât există șansa mai mare de repartiție la un liceu dorit de acesta.

Cea mai frecventă greșeală făcută de elevi

Să completeze castele pe verticală, nu pe orizontală așa cum este normal. Profesorii îndeamnă elevii să nu își ia media de admitere de anul trecut drept reper de alegere a opțiunilor, aceasta fiind doar orientativă. Spre exemplu,  la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț pe profilul Mate-Info, ultima medie de admitere este 9,45 iar dacă un elev spune că a completat fișa de înscriere cu toate codurile aferente profilurilor de la acel liceu și afirmă că totuși va fi admis la profilul Mate-Info având media 9,25, este posibil ca socoteala lui nefiind una corectă, repartizarea fiind făcută în ordinea descrescătoare opțiunilor elevului.

Elevii vor afla rezultatul repartiției în data de 24 iulie 2021.

D.N.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments