Elevii din România vor avea două materii noi în programa școlară, menite să-i ajute să își clădească o carieră după absolvirea studiilor, dar să îi învețe să își gestioneze finanțele. Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat legea prin care vor fi introduse în instituțiile de învățământ Educația Financiară și Educația Juridică.
Potrivit specialiștilor din învățământ, Educația Financiară ar putea fi introdusă în actuala Educație Antreprenorială. Educația Juridică le va veni în ajutor elevilor care, după terminarea studiilor, doresc să își deschidă o afacere.
Materiile vor fi obligatorii pentru clasele primare și gimnaziale
Cele două materii vor fi obligatorii pentru elevii claselor primare și gimnaziale, iar conținutul materiilor va fi adaptat în funcție de vârstele elevilor. Scopul educației juridice ”este de a-i face pe tineri să și înțeleagă drepturile, de a diminua delicvenţa juvenilă şi de a apropia justiţia de cetăţean”, după cum au spus inițiatorii proiectului.
În ceea ce privește educația antreprenorială, elevii vor învăța să își dezvolte spiritul antreprenorial, dar și cum să își administreze bugetul.
Educația juridică – predată deja în 130 de școli
Educația juridică este predată ca opțional în 130 de școli din țară. Profesorii sunt sau vor fi instruiți de o asociație din domeniul justiției.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ieri actul normativ pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale 1/2011, care prevede completarea curriculumului naţional pentru învăţământul primar şi gimnazial cu încă un domeniu de competenţe-cheie şi anume competenţele financiare şi juridice.
Legea a fost adoptată de către Senat, decizional, pe 18 octombrie. De asemenea, materialele didactice urmează să fie realizate de Ministerul Educației împreună cu institutul Elie Wiesel.