Ministerul Educației: Profesorii vor primi după o lună banii pentru concediul de odihnă

Un nou ordin al ministrului Educației clarifică modul de acordare a indemnizației de concediu de odihnă pentru angajați. Banii se pot acorda doar în baza unei cereri, care trebuie înregistrată la secretariatul unității de învățământului cu minim 30 de zile înainte de data plecării în concediu, potrivit ordinului 4.050 publicat în data de 13 iulie 2021. Până acum, banii de concediu se acordau cu minim 5 zile înainte de intrarea în concediu și fără a fi nevoie de o cerere scrisă.

Este o modificare majoră, în condițiile în care concediile de odihnă se programează la început de an și cele mai multe cadre didactice își rezervă luna august, când nu mai sunt concursuri sau examene. Asta înseamnă că profesorii care vor pleca de acum încolo în concediu își vor primi banii cel mai devreme la mijlocul lunii august. Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Județean Neamț, consideră că noua reglementare face ordine în sistem, nu doar la nivelul conducerilor de școli.

„Programarea concediilor se face la începutul anului, în consiliul de administrație. Acum, trebuie făcută cererea pentru a primi banii. Până acum, primeau banii fără cerere și-i primeau și cu două luni înainte. Probabil, nu era în regulă să dai bani cu două luni înainte. Pe de altă parte, cei care au funcții de conducere și cei care se pensionează trebuiau să meargă în concedii în vacanțele școlare, potrivit legii. Mai ales că în ultimii doi ani n-au fost activități, n-au fost olimpiade, cursurile au fost preponderent online. Unii și-au pus activitate din a doua zi de Crăciun și până la revelion, sau la Paște! Și-au făcut socoteala că acum, înainte de a se pensiona, au de compensat 50 de zile de concediu de odihnă pe 18 luni. Cred că era nevoie de un pic de ordine în acest sens, numai și dacă ne gândim că la nivel național se adună niște sume”.

Ordinul 4050, abia intrat în vigoare, mai stabilește că profesorii cu funcții de conducere în unitățile de învățământ preuniversitar, din Casele Corpului Didactic și din Inspectorate beneficiază de 25 de zile lucrătoare de concediu de odihnă pe an, față de minim 20 câte erau înainte. În plus, perioadele de concediu efectuate de fiecare cadru didactic trebuie obligatoriu înregistrate în EduSal.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments