”Moara cu noroc” n-a fost cu noroc pentru mulți absolvenți de clasa a-XII-a

Ieri, absolvenții claselor a-XII-a au susținut prima probă din cadrul Examenului Național de Bacalaureat, cea la Limba și Literatura Română. Pe cei mai mulți dintre aceștia, subiectul III i-a pus în mare dificultate, fie din cauza emoțiilor, fie din lipsa pregătirii necesare. Subiectul presupunea ca cei de la profil real să scrie particularitățile unei nuvele studiate iar cei de la profil uman să descrie un personaj din nuvelă.

Pentru că nu putea să fie un an special, la fel ca și în anii trecuți, elevii mai emotivi sau pregătiți mai puțin la capitolul Pronunție au comis mari greșeli . Am cules, și noi, câteva perle pe care vi le transpunem în următoarele rânduri.

Ghiță, Lică și Ana sunt niște personaje tragice care mor din vina lor. Autorul ne arată că așa se întâmplă dacă faci afaceri cu porci și alte animale.

Ghiță și Ana trăiau fericiți la cârciumă, cu o mamă bătrână și niște copii, dar Lică invidios le-a luat banii și le-a dat foc fugind la vale cu fulgerele ploii.

La moara cu noroc, Ghiță n-a avut deloc noroc, s-a înfuriat pe nevasta lui, că l-a înșelat cu Lică, șeful porcilor, a omorât-o scurt, dar și Lică l-a lichidat cu paloșul.

Ana l-a iubit pe Ghiță, apoi și pe Lică, care era mai bogat, dar bărbatul ei gelos a băgat cuțitu-n ea, iar Lică nepăsător l-a ras pe hangiu fugind cu banii pe un cal găsit în șură.

Lăpușneanu era crud și ofticos, că avea pică pe unii oameni, le lua ochii, urechile și mâinile și le înfigea în poarta cetății”.

Lăpușneanu a omorât o dată 47 de boieri, dar voia să mai omoare doi, că încă nu se săturase de ucis.

Ținem să menționăm că perlele sunt adunate de la subiectul nuvelei ”Moara cu noroc” de Ioan Slavici și a nuvelei ”Alexandru Lăpușneanul” de Costache Negruzzi.

Vă reamintim că la Bacalaureatul din acest an s-au înscris 133.663 de candidați, dintre care 114.137 de candidați din promoția curentă, respectiv 19.526 de candidați din promoțiile anterioare. Procentul este mai mic dacă îl comparăm cu cel al elevilor din promoția trecută, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că acest lucru a fost cauzat de pandemia de coronavirus.

Cauzele sunt în mod clar generate de această criză sanitară, în care elevii s-au îndepărtat de școală, au rupt pentru o lungă perioadă de timp contactul cu școala, după care au avut dificultăți în a relua acest contact și a se înscrie pentru examenul de Bacalaureat.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

D.N.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments