Anunțul făcut de Ministrul Culturii care vizează participarea noastră la spectacole. Există 4 scenarii posibile

Românii ar putea participa din nou la spectacole și concerte, iar pentru ca asta să fie posibil, Ministerul Culturii are în plan patru scenarii care ar putea fi luate în calcul.

Ministrul Bogdan Gheorghiu a anunțat că accesul la evenimente ar putea avea loc dacă se prezintă dovada de vaccinare anti-COVID-19, prin prezentarea unui test negativ efectuat cu maximum 48 de ore înainte; prin prezentarea unui document medical care să ateste imunizarea conferită de trecerea boală; prin testare rapidă înainte de evenimentul respectiv, situație care se aplică persoanelor care nu se încadrează în celelalte trei variante.

Întrebat dacă ar putea fi luate în calcul și măsuri pentru a facilita vaccinarea anti-COVID-19 a artiștilor, Bogdan Gheorghiu a precizat pentru un post național de televiziune: ”Da, noi am făcut solicitări în acest sens către Ministerul Sănătății. Noi am solicitat ca artiștii să fie incluși în etapa a doua de vaccinare. Din păcate, doar cei din instituțiile subordonate ministerelor au intrat în această etapă, dar nu pe linie profesională, ci pe linie administrativă, pentru că a fost un alt capitol unde s-a precizat acest lucru. În schimb, am obținut promisiunea că în prima fază a etapei a treia de vaccinare sunt incluși artiștii. Încercăm să facem demersuri pe toate planurile. Oricum, eu sunt adeptul ideii de a căuta soluții – avem nevoie și de soluții, nu doar de restricții. Nu trebuie să spunem `nu` doar pentru că e mai simplu. Actualul grup de lucru să știți că acoperă, eu zic, toată paleta celor interesați de aceste domenii”.

Cu câteva zile în urmă, ministrul Culturii a susținut că instituția pe care o conduce lucrează la un ”set de norme” privind susținerea organizatorilor de festivaluri în contextul pandemiei de coronavirus, spunând că principala problemă a organizatorilor de festivaluri în această perioadă o reprezintă predictibilitatea.

În acest moment, Ministerul Culturii lucrează la un set de norme pe care le va înainta sub formă de propunere către CNSU. Am avut o discuție și cu domnul premier Florin Cîțu, am avut o întâlnire, împreună cu domnul premier, cu organizatorii de evenimente, cu reprezentanții sectoarelor culturale și din zona liberărilor și editurilor, au fost discuții mai ample. Pe componenta evenimente, și domnul premier și-a exprimat dorința de a găsi soluții pentru a nu mai exista întreruperi totale, ci doar înăspriri de norme, în funcție de cum evoluează situația epidemiologică. Eu cred că, în raport și cu avansarea campaniei de vaccinare, deși astăzi, când vorbim, nu sunt cele mai fericite cifre epidemiologice, dar odată cu înaintarea campaniei de vaccinare, să putem implementa acest set de norme care să ofere predictibilitate. În acest moment, predictibilitatea este problema numărul unu pentru că nimeni nu știe în ce măsură se poate implica în angajarea unor costuri pentru a-și organiza evenimentul și pentru a-și face planurile financiare și nu numai, și cele organizatorice. De aceea, vom propune implementarea unui set de norme care să ofere predictibilitate şi acest set de norme să evite închiderea totală a evenimentelor”, a mai declarat Ministrul.

D.N.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments