Ca la noi la nimeni: a sunat la 112 că-și ucide soția și i s-a închis telefonul în nas

Un bărbat de 49 de ani din județul Bacău a fost trimis în judecată sub acuzația de tentativă de omor calificat, fiind acuzat că și-a incendiat soția. Ancheta scoate la iveală nu doar o scenă de cruzime extremă, ci și modul în care unii dispeceri 112 tratează anumite cazuri.

Cazul s-a petrecut anul trecut în comuna Dofteana din Bacău, pe 30 iulie 2021. O femeie din localitate, bănuindu-și soțul că ar întreține relații sexuale cu cele două fiice, i-a reproșat că are un comportament nefiresc față de copile. Discuțiile au mers mai departe și pentru a evita scandalul, femeia s-a încuiat într-o cameră a casei.

Potrivit anchetatorilor, soțul a intrat peste ea, spărgând ușa și i-a cerut să părăsească locuința. Când femeia și-a terminat bagajele și le-a scos afară, bărbatul a sunat la 112 pentru a cere intervenția unui echipaj de poliție, în jurul orei 21:47.

Fiind întrebat de dispecerul 112 care este motivul solicitării, el a invocat un caz de ”abandon de familie”. ”Pleacă de acasă, fără motiv”, a spus bărbatul, fără a indica persoana la care se referă. A avertizat doar că a sunat la 112 pentru a nu mai avea loc alte discuții. Operatorul a redirecționat apelul către dispeceratul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bacău.

La rândul său, dispecerul IPJ i-a spus bărbatului că pentru un astfel de caz trebuie să se deplaseze a doua zi la sediul poliției pentru a depune plângere. Răspunsul l-a înfuriat pe bărbat, care până în acel moment vorbise pe un ton calm, și s-a răstit la dispecerul Poliției: ”Domnule, veniți încoace sau nu veniți? Sau o omor acuma?”.

Dialogul dintre apelant și dispecer este relatat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, care au instrumentat ancheta în acest caz și redat în hotărârea instanței care a judecat arestarea bărbatului:

„Dispecerul i-a răspuns că tocmai i-a explicat faptul că pentru astfel de motive, respectiv părăsirea domiciliului conjugal de către un soț, nu se impune deplasarea unui echipaj de poliție și că nu este cazul să reacționeze așa – dacă atât îl duce pe inculpat mintea – referitor la amenințarea acestuia că își va ucide soția. Dispecerul a fost întrerupt de către inculpat care, pe un ton mult mai agresiv, a arătat că a sunat la 112. Dispecerul i-a precizat inculpatului că acesta a sunat la 112, dar să se deplaseze la postul de poliție, întrebând care este urgența și că nu este problema sa, a dispecerului. Inculpatul, nemulțumit de răspunsul primit, a precizat: «Foarte bine, domnule! Gata! Acuma fac o crimă»”.

După ce bărbatul a terminat de spus că va face o crimă, convorbirea la 112 s-a întrerupt. Dispecerul IPJ Bacău a închis telefonul.

La ora 21:58, soția bărbatului de 49 de ani a sunat și ea la 112, solicitând intervenția unui echipaj de poliție. A anunțat că soțul ei face scandal și nu o lasă să plece la mama sa, deși și-a pregătit bagajul. După ce dispecerul de la 112 i-a făcut legătura cu dispecerul de la IPJ Bacău, femeia a relatat pe scurt că în urma conflictului din familie, soțul i-a cerut să își facă bagajele și să plece.

Dispecerul, același care anterior discutase și cu soțul, a anunțat-o că va fi trimis un echipaj de poliție.

La scurt timp după ce a sunat la 112, femeia a fost luată cu forța de soț și dusă într-o anexă a locuinței cu tot cu bagaje. Acolo bărbatul a stropit-o cu benzină și apoi i-a dat foc cu bricheta. Cuprinsă de flăcări, femeia a fugit în drum, acolo unde o vecină a reușit să stingă focul.

Procesul urmează să înceapă la Tribunalul Bacău pe 18 ianuarie anul acesta. Ancheta procurorilor a vizat doar faptele de violență ale bărbatului, însă modul în care au fost gestionate apelurile la 112 nu i-a prea interesat pe anchetatori.

D.N.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments