Campanie falsă pe Instagram în numele Apple România. Ce să faci dacă ești etichetat într-o postare

Zilele acestea circulă pe Instagram mai multe postări în care sunt etichetați mai mulți utilizatori ai aplicației alături de mesajul ”Felicitări! Ai câștigat un IPhone 13”. Compania spune că nu are la acest moment nici o campanie de acest gen pornită.

 

O campanie de tipul ”Felicitări! Ai câștigat un IPhone 13!”, alături de un tag și un link îți poate fura datele personale în doar câteva minute. Compania Apple România: ”Este o înșelătorie. Persoanele care primesc un astfel de link, ar putea raporta acest link la o adresă de mail. Dacă din greșeală ați dat datele dvs personale, trebuie să vă schimbați neapărat parola adresei dvs de mail.”, a declarat pentru Abstract News un operator al call centerului Apple România.

Cum identificăm e-mail-urile și mesajele frauduloase

”Escrocii încearcă să copieze e-mailuri și mesaje text de la companii legitime pentru a te păcăli să le dai informații personale și parole. Semnele de mai jos te pot ajuta să identifici e-mailuri de phishing:

  • Adresa de e-mail a sau numărul de telefon al expeditorului nu se potrivește cu numele companiei de la care se pretinde a proveni.
  • Adresa de e-mail sau numărul de telefon pe care l-au folosit pentru a te contacta este diferit de cel pe care l-ai dat companiei respective.
  • Un link dintr-un mesaj arată corect, însă URL-ul nu se potrivește cu site-ul web al companiei.2
  • Mesajul arată în mod semnificativ diferit de alte mesaje pe care le-ai primit de la companie.
  • Mesajul solicită informații cu caracter personal, cum ar fi un număr de card de credit sau parola contului.
  • Mesajul este nesolicitat și conține un fișier atașat.” –  se arată într-o postare de pe blogul companiei.

Cum sună campania falsă de pe Instagram care te poate păcăli să îți dai datele personale

O postare într-o rețea socială de către un utilizator cu textul: „Încântător! Ai obținut un Iphone 13” alături de o menționare personalizată cu numele tău poate părea ca și cum ai fi câștigat la o loterie. În cadrul postării, ghostwriter a inclus și un link care vă direcționează către o pagină cu următorul mesaj: „Dacă vă aflați în România, vă felicităm! Aveți oportunitatea de a primi un Iphone 13. Încercați acum, deoarece Apple a donat doar 70 de dispozitive pentru întreaga țară. Acesta este considerat cel mai performant dispozitiv al anului 2021 și s-ar putea să-l aveți în curând în mână. Nu ați fost selectat întâmplător.” Conform informațiilor de pe pagină, pentru a participa la tragerea la sorți, utilizatorul trebuie să completeze un formular pentru a confirma identitatea sa și să răspundă corect la un set de trei întrebări. De asemenea, pagina conține și câteva comentarii, cel mai probabil fictive: „Sunt probabil una dintre primele persoane care a participat la tragerea la sorți. Da, am primit un Iphone, dar livrarea a durat 15 zile, în loc de 7. M-am întristat„, este un exemplu de mesaj fictiv postat pe platformă. Aceasta este doar o parte din strategia pentru redactarea seminarului despre fenomenul campaniilor de marketing online și potențialele pericole asociate acestora.

După ce utilizatorul trece de setul de cele 3 întrebări, pe ecran apare o fereastră de tip POP-UP cu mesajul ”Felicitări! Ați dovedit cu succes că sunteți o persoană reală.” Mai departe, trebuie să deschideți 3 cutii de cadouri. Prima este goală iar a doua va conține Iphone 13. Pentru a intra în posesia Iphone-ului, trebuie să apăsați OK, să completați un formular și SĂ PLĂTIȚI costurile transportului pentru a primi un Iphone 13. Hackerii ne anunță că livrarea va dura undeva între 5 și 7 zile.

Formularul pe care trebuie să îl completați arată ca cel de mai jos. După ce l-ați completat, hackerii vă solicită să apăsați continuă. Noi aici ne-am oprit.

D.N.

Dacă aveți detalii despre subiect, sau aveți unul ce poate deveni știre, vă rugăm să ne dați de veste la numărul de telefon 0750.85.25.23.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments