Ceremonia de sosire a pompierilor români trimiși în Grecia. Colonelul Florin Pop a primit ”Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne”

IGSU împreună cu MAI și DSU au organizat ieri pe platoul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției-Ciolpani, locul de unde s-a dat startul misiunii de sprijin în Grecia, ceremonia de sosire a pompierilor salvatori care au sprijinit autoritățile elene în limitarea incendiilor de vegetație.

Ieri, la sosirea acestora în țară, dat fiind modul profesionist de intervenție dovedit pe tot parcursul misiunii și acțiunea extraordinară de solidaritate arătată la nivel european de către pompierii militari, oficialii Români au participat la festivitatea prilejuită de întoarcerea în țară a echipelor de pompieri salvatori, adresând mulțumiri tuturor pentru eforturile susținute în vederea sprijinirii colegilor lor eleni, pentru curajul, devotamentul arătat în participarea voluntară la această misiune grea, riscantă, plină de neprevăzut și implicit pentru profesionalismul arătat în colaborarea cu autoritățile elene.

În cadrul ceremoniei, pentru merite deosebite în îndeplinirea misiunilor internaționale de protecție civilă au fost conferite tuturor pompierilor salvatori “Emblema de Onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență”, înalte distincții înmânate de premierul României, ministrul afacerilor interne și șeful DSU. Totodată, ministrul Lucian Bode a înmânat comandantului modulului, colonelul Florin Pop, “Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne”, pentru modul exemplar de coordonare a echipelor de salvatori. Totodată, în semn de prețuire și de respect pentru curajul și modul exemplar de îndeplinire a acestei misiuni, ministrul afacerilor interne a dispus avansarea în grad la excepțional a tuturor pompierilor care au participat la misiunea desfășurată în Grecia.

Premierul României, Florin Cîțu a vorbit colegilor pompieri dar și distinșilor invitați despre măsurile luate în vederea consolidării IGSU și a structurilor subordonate, astfel:
În acest sens, am luat măsuri pentru consolidarea IGSU și a unităților subordonate, iar pasul concret făcut în această direcție este reprezentat de implementarea, prin Hotărâre de Guvern ce urmează a fi aprobată, a prevederilor din Memorandumul de redresare care va suplimenta ștatele de organizare ale pompierilor salvatori cu 8400 de posturi pentru militari voluntari angajați pe bază de contract și subofițeri din zona operativă.
Prima acțiune imediată va fi încadrarea în acest an a 1400 dintre acestea, proces care va continua până în 2025, astfel încât misiunile dumneavoastră să fie optimizate și derulate la cele mai înalte standarde. Astfel, veți recupera o parte importantă din posturile pierdute de arma în care activați în ultimii ani.”
Rezultatul misiunii a fost dovedit atât de efortul continuu din partea echipajelor operative, dar și de tehnica performantă de intervenție aflată în dotarea IGSU, cea mai mare parte din ea fiind achiziționată în ultimii ani din fonduri europene.
Exercițiile derulate în ultimii ani de către DSU, cu toate forțele angrenate, cu implicarea partenerilor din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă și NATO au contribuit la pregătirea unor serii întregi de salvatori, cu scopul de a îmbunătăți răspunsul în situații critice, în scopul salvării de vieți. Aceste pregătiri, în timp, cu efort și implicare conduc la ceea ce am putut observa cu toții, acum, în misiunea de sprijin din Grecia, și anume, profesionalism, tehnici de intervenție rapide și eficiente, coordonare unitară și mai ales capacitate de cooperare cu omologii lor străini în zonele de operații.
D.N.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments