Pești morți, apă de culoare neagră și miros insuportabil în Iași. Poluare severă

Cetățenii din comuna Victoria din Iași au semnalat că râul Jijia are culoarea neagră, mirosul este unul extrem de greu de suportat iar sute de pești sunt morți și plutesc pe apă sau sunt pe maluri. Cercetătorul Silviu Gurlui susține că ar putea fi un incident de poluare severă.

Sursa foto: Facebook/Silviu Gurlui

Un dezastru ecologic s-a produs în Iași, acolo unde de câteva zile cetățenii din localitatea Victoria se plâng de mirosul insuportabil provenit de la peștii aflați în putrefacție și de la apa cu miros de canal. Sute de pești morți plutesc pe apă sau sunt pe maluri. Localnicii spun că o așa situație gravă nu a existat niciodată.

Veniți dumneavoastră și stați aici, să vedem dacă puteți suporta mirosul. Aici e și aqua parcul cu piscine, la doi pași de apa asta neagră, care miroase foarte tare. Cum stau oameni aceia, nu știu. Poate au murit peștii de la căldurile astea, poate de la poluare, că nu știu unde se duc toate excrementele de la locul acesta cu piscine, poate de la ferma cu pui, de mai sus. Nu știu ce să zic. Dar, de când este caniculă, noi nu putem respira aer curat din cauza poluării. Am auzit că oamenii au luat peștii mari, de două kilograme, și-i vând prin sate. Peștii din apa asta neagră, care au murit.” – a declarat un localnic pentru un ziar local din Iași.

Cercetătorul Silviu Gurlui susține că a avut loc un fenomen de poluare severă

Apa avea un miros tipic de canal, o culoare neagră și erau foarte mulți pești, zeci de mii dacă nu mai mulți, care fie pluteau pe apă fie erau agățați de vegetația de pe maluri. Aceste semne sunt cele ale unei poluări severe care apare în Iași după precipitații abundente. Acestea răscolesc canale după varii scurgeri iar apa mută mai departe deșeurile toxice. Apa conține foarte mulți compuși toxici, astfel că animalele subacvatice nu au cum supraviețui în aceste medii.” – a declarat pentru Abstract News cercetătorul Silviu Gurlui.

D.N.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments