Alertă de grad maxim în Grecia. Pompierii români se luptă cu incendiile.

Iarăși este alertă de grad maxim în Grecia. Un nou incendiu izbucnit luni la prânz se dezlănțuie în Vilia, Attica, într-o regiune forestieră, situată în apropierea unei zone rezidențiale.

Peretele de foc s-a extins foarte repede și se întinde pe o lungime de aproximativ 3 km, iar pompierii se luptă pentru a împiedica incendiul să ajungă la Kithairon și Vilia. A fost emis prin 112 un mesaj de evacuare preventivă pentru toți localnicii din Vilia și Profitis Ilias. La fața locului acționează 73 de pompieri cu 25 de vehicule, 2 grupuri de voluntari, în timp ce 6 elicoptere și 5 aeronave asistă din aer.

Reprezentanții IGSU au anunțat că ieri pompierii militari români au fost împărțiți în trei echipe, care au acționat în zone diferite. Locurile aflate în zonă muntoasă, cu rute greu accesibile, au solicitat la maximum tehnica de intervenție. De asemenea, a fost folosită drona pompierilor militari români, care a survolat zona și a dat posibilitatea identificării exacte a locurilor vulnerabile. Împreună cu pompierii greci, românii au intervenit pentru localizarea și lichidarea focarelor ascunse, rămase în urma incendiilor devastatoare.

Astăzi, misiunea pompierilor români se va desfășura în două zone: Kryftes și Vilia. Într-o pădure din apropiere de Vilia a izbucnit un incendiu de proporții, iar pompierii încearcă să oprească flăcările care amenință localitatea. Opt autospeciale de stingere, trei cisterne, un camion de intervenție cu rezervă de apă, un UTV, cinci autospeciale de primă intervenție și comandă, un container multirisc și o echipă pentru monitorizare aeriană (dronă) sunt prezente în cele două zone, pe parcursul zilei. De asemenea, în zona Vilia se află asistentul medical din cadrul modulului, totalizând 61 de pompieri militari, cu 18 mijloace de intervenție.

Nou incendiu și în Evia

Echipaje de pompieri ajutate de avioane-cisternă luptau luni împotriva unui nou incendiu izbucnit în sudul insulei greceşti Evia, unde două cartiere din localitatea Fygia au trebuit evacuate. Incendiul de vegetaţie se deplasează spre staţiunea balneară Marmari, la 200 de kilometri nord-est de Atena, unde autorităţile pregăteau evacuarea localnicilor pe mare, potrivit Athens News Agency (ANA). Un număr de 46 de pompieri luptau cu flăcările în apropiere de Fygia, din sudul insulei Evia, sprijiniţi de 20 de camioane, trei avioane-cisternă şi două elicoptere, informează autorităţile.

Acest nou incendiu de pădure a izbucnit luni dimineaţă, după două săptămâni de la incendiile care au devastat nordul insulei. În total, peste 116.000 de hectare au fost mistuite de flăcări în Grecia de la sfârşitul lunii iulie, provocând scene apocaliptice. Sute de case şi de mici afaceriau fost distruse în Evia, într-o parte a Peloponezului şi la periferia capitalei Atena. Protecţia civilă din Grecia a alertat duminică cu privire la noi incendii în mai multe regiuni ale ţării. Creşterea numărului incendiilor la nivel global este asociată unor fenomene pe care cercetătorii le pun pe seama încălzirii globale. Potrivit lor, perioadele recurente de caniculă sunt un exemplu grăitor al schimbărilor climatice, iar valurile de căldură extremă se vor multiplica, extinde şi prelungi: o combinaţie fatidică pentru declanşarea incendiilor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments