Haos pe aeroportul din Kabul. Sute de afgani încearcă cu disperare să prindă un ultim zbor

După 20 de ani în care Statele Unite au cheltuit miliarde de dolari pentru a instaura democrația în Afganistan, talibanii iarăși au pus mâna pe țară. Palatul prezidenţial din Kabul a fost ocupat de fanaticii islamişti, în timp ce guvernele occidentale se străduiesc să-şi evacueze cetăţenii. Sute de afgani au venit în aeroportul din Kabul în speranța de a prinde un ultim zbor care să-i salveze de talibani, însă avioanele nu au primit permisiunea de a decola. Situația a devenit de-a dreptul dramatică după ce în zona aeroportului s-au auzit focuri de mitralieră.

Într-o ofensivă fulgerătoare de numai zece zile, talibanii au cucerit pe rând provinciile şi marile oraşe din Afganistan, fără să întâmpine o rezistenţă serioasă. Iar într-un final au reușit să ocupe și capitala. Preşedintele afgan a fugit în străinătate iar liderii islamişti s-au instalat în palatul prezidenţial. Aici ar urma să proclame că Afganistanul a redevenit Emirat Islamic, ca înaintea invaziei americane din 2001.

”Ne bucurăm de sprijinul poporului din Afganistan, prin urmare cred că avem dreptul la legitimitate şi la recunoaştere.” – a declarat Suhail Shaheen, purtător de cuvânt taliban.

Cu câteva zile în urmă, armata americană aprecia că oraşul Kabul nu va fi ameninţat decât peste o lună. Pe aeroport, sute de localnici încearcă să prindă un loc în avioane, într-o atmosferă adesea haotică, amintind de retragerea americanilor din Vietnam, în 1975.

Statele Unite şi Marea Britanie trimit în Afganistan noi trupe

Statele Unite şi Marea Britanie trimit în Afganistan noi trupe dar nu pentru a se opune talibanilor ci pentru a-i evacua pe cetăţeni. Franţa, Germania și Olanda sunt doar câteva ţări care iau măsuri în acelaşi sens. Vor fi evacuaţi şi numeroşii localnici care au colaborat cu occidentalii şi ar deveni ţinta răzbunării talibanilor. Dar mulţi alţi afgani nu au altă opţiune decât să rămână în ţară şi să suporte rigorile noului regim.

D.N.

Dacă ai un subiect care poate deveni știre, nu ezita să ne dai un mesaj pe adresa de e-mail: [email protected] sau pe WhatsApp la numărul de telefon +40736987594.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments