LIVE TEXT România, la un pas de război. Reacția lui Klaus Iohannis după recunoașterea regiunilor separatiste de Putin

Cel mai negru scenariu al oficialilor este mai aproape ca oricând să se adeverească, nu departe de granițele României. Vladimir Putin a semnat seara trecută decretul care recunoaşte independenţa autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk. În aceste momente sunt prezente la granițele celor două teritorii trupe militare ruse.

22 februarie 2022, ora 17:00: Rusia a trimis un convoi militar în cele două teritorii, în „misiuni de menţinere a păcii”. Ucraina, NATO şi Uniunea Europeană condamnă decizia Rusiei şi trec deja la sancţiuni dure. MAE a ridicat nivelul de alertă cu privire la Ucraina la gradul maxim.

21 februarie 2022, ora 23:00: ”În spatele meu este harta Ucrainei, cu frontierele sale recunoscute internaţional şi care vor rămâne aceleaşi, orice s-ar întâmpla, oricare ar fi declaraţiile şi acţiunile Federaţiei Ruse”, a declarat Volodimir Zelenski, după anunțul lui Putin.

21 februarie 2022, ora 22:25: ”România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a zonelor Donețk și Lugansk din Ucraina ca independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki. Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei. România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”, a transmis Administrația Prezidențialăa României în această seară.

21 februarie 2022, ora 21:00: Liderul Federației Ruse, Vladimir Putin şi-a început discursul din această seară în fața cetățenilor într-o notă istorică, făcând referire la „greşelile trecutului”. Preşedintele Rusiei l-a criticat pe fostul lider comunist Vladimir Lenin, numindu-l „autorul şi arhitectul” Ucrainei. Putin a adăugat că asta a „dezavantajat” Rusia. O mare parte din Ucraina a fost creata de Rusia. A fost făcută din părți date de Lenin din Rusia. După, înainte și după Al Doilea Război Mondial Stalin a dat Ucrainei părți din România, Polonia și Ungaria. În 1954 Hrușciov a dăruit Crimeea Ucrainei. Așa a fost formată Ucraina., a declarat Vladimir Putin.

Liderul este de părere că Rusia a fost „furată” la dezintegrarea Uniunii Sovietice, în anul 1991. Discursul ținut în această seară este un discurs pe care Putin l-a mai ținut și în trecut, atunci când a numit prăbușirea URSS ca fiind o „catastrofă geopolitică”. NATO a transformat Ucraina într-un teatru de război, a declarat Putin în discursul său televizat.

21 februarie 2022, ora 20:40: Israelul a decis mutarea ambasadei din Ucraina de la Kiev la Liov, ”în urma evaluării situației.” Mutarea ar veni după ce Ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, a anunțat în această seară că ”în urma evaluării situaţiei” şi după ”discuţii cu diverşi actori internaţionali”, a decis să instruiască personalul Ambasadei Israelului la Kiev să îşi mute oficiile consulare deschise la Liov, în vestul Ucrainei.

21 februarie 2022, ora 20:10: Președintele Federației Ruse a decis să recunoască cele două regiuni separatiste, Donețk și Luhansk. De asemenea, deja au fost informați liderii de la Paris și Berlin. Toate informațiile pe care le deținem și le cunoașteți duc către faptul că Rusia ar putea invada Ucraina oricând. Unde mai punem că comandanţii ruşi au primit ordinele de atac pentru invadarea Ucrainei şi acum ar face planurile specifice cu privire la felul în care vor proceda, arată informaţii obţinute de serviciile americane. În același timp, Belarusul a anunţat prelungirea exerciţiilor militare cu Rusia, iar trupele ruse din Transnistria se pregătesc de luptă.

Numărul total al trupelor ruse de la graniţa Ucrainei este estimat între 169.000 –  190.000 . În timp ce continuă să nege o eventuală invazie, Moscova cere garanţii de securitate pentru dezescaladare, inclusiv retragerea NATO din Europa şi asigurări scrise că Ucraina nu va intra niciodată în Alianţă.

Occidentalii sunt convinși că o invazie este iminentă. Una dintre ipoteze este cea a unui atac la scară largă, iar Kievul ar fi primul atacat. În speranța că un conflict armat va fi evitat, președintele Joe Biden a convenit să organizeze un nou summit cu omologul său rus.

Articole postate de acest autor

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments