LIVE UPDATE Talibanii au ordin să lase oamenii în pace

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Evenimentele se desfășoară cu repeziciune, iar informațiile sunt greu de verificat. Președintele țării a fugit din Kabul, spunând că a vrut să evite o baie de sânge.(tot articolul îl poți citi aici). Abstract News îți oferă LIVE UPDATE, pentru a fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă în Afganistan.

LIVE UPDATE 17 august 2021 ora 13:42: Liderii talibani le-au ordonat luptătorilor să fie disciplinați și să nu intre în nicio clădire diplomatică și să nu oprească nicio mașină de ambasadă, iar localnicilor le-au transmis că pot să-și vadă de treburi ca de obicei. ”Talibanilor li s-a ordonat la toate nivelele să se asigure că nu deranjăm prezența niciunei țări străine în Afganistan.”, a declarat liderul taliban, care a refuzat să se prezinte.

LIVE UPDATE 16 august 2021 ora 14:10: Regimul de la Beijing a transmis că respectă ”voința și alegerea” poporului afgan și speră că talibanii vor putea pune în aplicare promisiunile legate de faptul că ”va asigura tranziția lină a situației din Afganistan”. ”Talibanii afgani au declarat ieri că războiul din Afganistan s-a încheiat și vor negocia înființarea unui guvern islamic deschis și incluziv și vor lua măsuri responsabile pentru a asigura siguranța cetățenilor afgani și a misiunilor externe în Afganistan.”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Hua Chunying într-o conferință de presă.

LIVE UPDATE 16 august 2021 ora 14:00: Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor avea o reuniune de criză, marți, pentru a discuta recenta cădere a Afganistanului în mâinile talibanilor, a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borell. ”Luând în calcul ultimele evoluții ale situației din Afganistan și după discuții cu partenerii noștri din ultimele zile și ore, am decis să convoc o video-teleconferință cu miniștrii de externe ai țărilor-membre, mâine dup-amiază pentru o primă evaluare.”, a scris Borrell pe Twitter.

LIVE UPDATE 16 august 2021 ora 12:46: Mai multe imagini cu puternic impact emoțional au surprins oameni care au vrut să plece cu un avion militar american și și-au pierdut viața după ce au căzut din aparatul de zbor în timp ce acesta lua altitudine. Nu se știe deocamdată dacă victimele erau în zona trenului de aterizare și au căzut când a început retragerea acestuia în corpul avionului. Afganii sunt atât de disperați să părăsească țara, încât se pun pe pistă în calea avioanelor care decolează, pentru a le opri. Militarii sunt nevoiți să-i alunge cu elicopterul de pe pistă.

LIVE UPDATE 16 august ora 11:00: Cel puțin cinci oameni au murit la aeroportul din Kabul, unde sute de oameni au încercat să se urce cu forța în avioane pentru a părăsi capitala Afganistanului(articolul îl puteți citi AICI). Un martor citat de Reuters a declarat că nu este clar dacă victimele au fost împușcate sau au murit în îmbulzeala creată în aeroport.

Mai devreme, un oficial militar american declarase tot pentru sursa citată că soldații au fost nevoiți să tragă focuri de avertisment în aer, pentru a nu scăpa situația de sub control, din cauza civililor afgani care au luat aeroportul cu asalt pentru a fugi din țară.

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments