LIVE UPDATE: ORA 11:10: Australia va evacua 26 de afgani în primul zbor

 

UPDATE miercuri ora 11:10: Conform Reuters, Australia va evacua în primul zbor 26 de afgani. De asemenea, primul ministru al Australiei, Scott Morrison a spus astăzi că după ce trupele britanice și americane vor asigura aeroportul din Kabul, vor sosi acolo și trupele australiene pentru a ajuta la evacuarea afganilor. Australia a mai spus luni că vor fi trimise aproximativ 250 de cadre militare pentru a merge în Kabul și a evacua afganii de acolo.

UPDATE miercuri ora 09:20: Primul avion Lufthansa care transportă afganii evacuați va sosi astăzi pe aeroportul din Frankfurt, informează Reuters. Avionul Airbus A340 se estimează că ar avea la bord aproximativ 130 de persoane.

UPDATE miercuri ora 08:45: Talibanii sunt ”pregătiţi să protejeze” accesul către aeroportul din Kabul pentru civilii evacuaţi de americani, a declarat marţi consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională, Jake Sullivan. Mii de americani care trăiesc în Afganistan şi afgani care i-au ajutat pe occidentali vor să părăsească ţara de teama represaliilor talibanilor, dar sunt încă blocaţi în afara aeroportului în zone controlate de insurgenţi.

Până acum, armata SUA a evacuat peste 3.200 de persoane din Afganistan, în special personalul american, cu ajutorul unor avioane militare, a declarat marţi un oficial de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.

În afară de aceste 3.200 de persoane, aproape 2.000 de refugiaţi afgani au fost evacuaţi spre Statele Unite, a precizat oficialul citat. Insurgenţii au comunicat Statelor Unite „că sunt gata să protejeze transportul în siguranţă al civililor către aeroport şi intenţionăm să îi facem să respecte acest angajament”, a dat asigurări responsabilul american, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Cu toate acestea, el a făcut referire la unele informaţii potrivit cărora oameni ar fi fost „întorşi din drum, împinşi sau chiar bătuţi” în drum spre aeroport. ”Sesizăm acest lucru printr-un canal de comunicare cu talibanii pentru a încerca să rezolvăm aceste probleme. (…) Dar, în general, am constatat că oamenii au putut ajunge la aeroport”, a spus el. „Un număr foarte mare au reuşit să ajungă la aeroport.”, a menţionat oficialul american, recunoscând totuşi că „situaţia se schimbă de la oră la oră”.

De asemenea, la Berlin, şeful diplomaţiei germane a criticat obstacolele puse de talibani afganilor care doresc să părăsească ţara. ”Talibanii au înfiinţat puncte de control în tot oraşul şi controlează întreaga zonă şi zona înconjurătoare a aeroportului”, a spus Heiko Maas. Singurele persoane autorizate să intre în aeroport sunt „străini, dar niciun lucrător local sau cetăţean afgan.” nu are acces, a menţionat el.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments