Cod portocaliu și galben de caniculă și cod galben de instabilitate atmosferică. Ce județe sunt vizate

Autoritatea Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi trei avertizări: cod portocaliu și galben de caniculă și o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică. Codul portocaliu de caniculă este valabil astăzi toată ziua, cel galben de caniculă este valabil astăzi și mâine iar cel galben de instabilitate atmosferică este valabil de mâine, 20 august 2022, de la ora 12:00 până pe 22 august 2022 la ora 22:00.

COD PORTOCALIU ȘI GALBEN DE CANICULĂ

ANM a emis astăzi o avertizare de COD PORTOCALIU și GALBEN de caniculă. Cel portocaliu vizează zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad și este valabil astăzi toată ziua. Cel galben vizează regiunile vestice și sudice ale țării și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Este valabil atât astăzi cât și mâine.

Vineri (19 august), în zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad valul de căldură se va intensifica. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38-39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20-23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.

Vineri și sâmbătă (19 și 20 august), valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18-21 de grade.” , au transmis meteorologii.

Meteorologii menționează că în sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

COD GALBEN DE INSTABILITATE ATMOSFERICĂ

ANM a emis tot astăzi și o avertizare cu COD GALBEN de instabilitate atmosferică ce vizează Banatul, Oltenia, zonele montane și jumătatea vestică a teritoriului țării noastre. Acest cod este valabil de mâine, 20 august 2022 de la ora 12:00 până pe 22 august 2022 la ora 22:00.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp și pe arii restrânse 50-70l/mp.”, scrie ANM.

Sursa mai menționează și că în extremitatea de vest a țării se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.

C.L.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments