Certificatul digital Covid-19 va putea fi eliberat de la 1 iulie

Guvernul României a adoptat ieri o Ordonanță de Urgență ce reglementează eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital privind Covid-19, pentru libera circulație în UE pe durata pandemiei de Covid. Acesta se eliberează pentru: vaccinarea anti-Covid; testarea pentru infecția de Covid cu test antigen rapid și test RT-PCR; vindecarea în urma infecției cu Covid.

Prin acest act normativ se reglementează crearea cadrului legal pentru eliberarea începând cu mâine, 1 iulie 2021 a certificatului digital Covid-19 pentru călătoriile în Uniunea Europeană care are rolul de a facilita libera circulație pe durata pandemiei.

VALABILITATEA CERTIFICATULUI

Certificatele eliberate au următoarea perioadă de valabilitate:

  • Certificatul de vaccinare – 30 iunie 2022
  • Certificatul de testare – 24h pentru testul rapid antigen / 72h pentru testul PCR
  • Certificatul de vindecare – 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars-CoV-2 înregistrat.

Pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatelor, autoritățile vor putea scana codul QR de pe certificat cu ajutorul unei aplicației mobile.

Potrivit actului normativ, certificatele se eliberează de către Ministerul Sănătății prin Sistemul informatic Integrat de emitere și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19. Acestea pot fi obținute de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro.

D.N.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments