Premieră în România: Operație pe creier realizată cu ajutorul unui robot

Operația pe creier a fost realizată la Iași, fiind prima de acest gen din țară. O pacientă în vârstă de 68 de ani cu o tumoră cerebrală profundă, a fost operată cu ajutorul unui robot de chirurgie craniană.

Femeia s-a prezentat la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi cu dureri severe la cap și cu vărsături. După ce au examinat-o, medicii au descoperit că are o tumoră cerebrală profundă. Robotul performant a făcut ca toată intervenția să fie mult mai ușoară decât era în mod normal.

Lucian Eva, medic primar neurochirurg a declarat pentru un post național de televiziune că operația putea fi realizată și fără robot, însă riscurile erau mai mari, de 20%, pe când acest robot a făcut ca riscurile să scadă sub 1%.

Cum se realizează operația

În primă fază se salvează un punct de intrare pe neuronavigaţie. Ulterior, în timpul operaţiei, neurochirurgul doar trebuie să apese un singur buton, iar acest sistem merge singur spre locul de intrare și se aliniază perfect cu acea traiectorie preoperată pregătită de medici.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ o oră și a fost una de succes. Conform medicilor, este pentru prima dată când în țară se realizează o operație cu o platformă robotizată.

Totodată, spun medicii, folosirea acestui robot scurtează și durata de spitalizare în cazul pacienţilor operaţi pe creier.

D.N.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments