Valeriu Gheorghiță – când începe vaccinarea cu a treia doză în România

Nu toți românii vor avea recomandarea medicală de a face cea de-a treia doză de vaccin anti-coronavirus, a explicat în această seară medicul colonel Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de Vaccinare. Spre exemplu, românii vaccinați care au trecut și prin boală scapă de această indicație.

Administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 va începe în România cel mai târziu la începutul lunii octombrie, a declarat astăzi Valeriu Gheorghiță: ”Cea de-a treia doză va fi recomandată, nu va fi obligatorie.”.

Autoritățile așteaptă undă verde de la Uniunea Europeană

Șeful campaniei de vaccinare anti-COVID a precizat că autoritățile așteaptă o rezoluție a Agenției Europene de Specialitate, EMA, care va veni la începutul lunii septembrie și care cel mai probabil va fi în sensul recomandării celei de-a treia doze.

Dacă EMA face acesta recomandare la începutul lui septembrie, cel mai târziu la încep lui octombrie vom putea administra a treia doză.”, a mai precizat medicul militar, Valeriu Gheorghiță.

Șeful Comitetului de vaccinare a precizat că pentru a primi o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 trebuie să fi trecut 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze. În cazul celor care au primit vaccinul AstraZeneca vor primi cel mai probabil o a treia doză de vaccin pe bază de ARN mesager. Valeriu Gheorghiță a precizat că administrarea se va face fie după programarea în platforma de vaccinare, fie prin prezentarea la centrul de vaccinare.

Câți români s-au vaccinat

De la debutul campaniei de vaccinare, 27 decembrie 2020, și până în prezent, peste 5 milioane de români s-au imunizat cu schema completă- respectiv 2 doze de la Pfizer, AstraZeneca sau Moderna, sau o singură doză de la Johnson&Johnson. Cei mai mulți au făcut două doze de vaccin Pfizer- 3,7 milioane de români.

D.N.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments