Cu ce vine în plus Windows 11 față de Windows 10

Windows 11 este o versiune nouă a Windows NT care a fost anunțat pe 24 iunie anul acesta și se preconizează a fi lansat pe la finalul acestui an. Windows 11 este succesorul lui Windows 10, care a fost lansat cu 6 ani mai devreme.

O viteză mai rapidă când pornește și navighează și butonul de start plasat în centrul ecranului. Așa ar suna câteva dintre caracteristicile noi ale acestui Windows.

La 6 ani de la lansare lui Windows 10, compania Microsoft fondată de Bill Gates anunță lansarea unui nou Windows, în urmă ce prin luna iunie se auzeau niște zvonuri cum că Microsoft pregătește un nou update, deși lansarea oficială a Windows 11 ar avea loc pe la sfârșitul acestui an.

Cum a început totul

Primul Windows lansat a fost Windows 1.0 lansat în 1985. Primul tip de Windows învăța utilizatorii cum să deschidă ferestre grafice și cum să navigheze printre foldere şi fişiere. Aplicaţiile erau limitate, însă Microsoft a introdus jocul Reversi, care era bazat pe controlul mouse-ului și menit să ajute utilizatorii să se familiarizeze cu sistemul.

La 2 ani distanță, în 1987 se lansează următoarea versiune de Windows, Windows 2.0. Acest Windows permitea suprapunerea ferestrelor și capacitatea de a le mări sau micșora. Apar de asemenea pictogramele, Microsoft Word și Excel, iar memoria este extinsă.

În 1990 vine Windows 3, primul care necesită un hard disk. Și odată cu acest Windows primim și unul dintre cele mai populare jocuri digitale, Solitaire.

Cinci ani mai târziu apare Windows 95. Începând cu acest Windows apar atât butonul de Start cât şi meniul. Aceasta este și prima versiune care permite folosirea internetului.

Windows 98 se lansează peste trei ani, într-o versiune mult mai rapidă ce permite apariția Internet Explorer.

În 2001, apare și Windows XP, una dintre cele mai bune versiuni, fiind rapid și uşor de manevrat. Meniul de Start şi bara de activităţi sunt îmbunătăţite şi devine posibilă redarea automată de pe CD-uri. Windows XP a fost cel mai longeviv sistem de operare Microsoft pentru că a supravieţuit vreme de 13 ani.

În ianuarie 2007 se anunța mare lansare a Windows Vista, care în ciuda așteptărilor dezvoltatorilor, are o primire destul de slabă. Funcționa bine doar pe device-urile cu hardware nou, aşa că mulţi au continuat să folosească Windows XP.

Doi ani mai târziu, în 2009 apare Windows 7 şi rezolvă criticile semnalate versiunii Vista. Aspectul este îmbunătăţit, este mai rapid şi mult mai intuitiv. Rămâne astfel cea mai populară versiune.

În 2012, Windows 8 aduce un design cu totul diferit. Microsoft elimină meniul de Start şi îl înlocuieşte cu un ecran de tip fullscreen. Începând cu aceasta versiune, Microsoft se concentrează pe ecranele tactile(ecran de tip LCD peste care stă o componentă sensibilă la atingere) şi pe tablete.

În 2015, odată cu lansarea actualei versiuni de Windows 10, se revine la desingul de pe Windows 7, însă cu o amprentă mult mai modernă. Sunt introduse pentru prima dată comenzile vocale şi este oferit gratuit ultilizatorilor de Windows 7 sau 8. În prezent, Windows 10 este folosit pe mai bine de 1,3 miliarde de dispozitive.

Astfel, după o perioadă de 35 de ani ajungem în prezent. Iată cu ce noutăți promite Microsoft să vină noul Windows 11: funcții care să sporească productivitatea, viteză mult mai rapidă, dar și un design nou.

Totul în contextul în care pandemia ne-a demonstrat cât de multă nevoie avem de tehnologie rapidă, mai ales când lucrăm de la distanţă. La fel de importante în contextual actual sunt şi integrarea funcţiilor de chat pentru aplicaţia Teams direct în bara de Start.

Pentru prima dată în istoria Windows vor fi disponibile în Windows aplicații Android care pot fi descărcate și folosite la fel ca pe telefon.

Pentru utilizatorii care folosesc în prezent Windows 10, vor primi un update gratuit la Windows 11 la finalul anului acesta.

D.N.

Articole postate de acest autor

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments