Visit Bacău

În rubrica ”Visit” ne propunem să promovăm turismul din toate zonele țării și să promovăm frumosul tuturor județelor României. În rubrica de astăzi, ne propunem să promovăm județul Bacău, unul dintre județele de bază ale culturii Românești. În județ puteți vizita:

  • Casa Memorială George Bacovia din Bacău
  • Complexul Muzeal Iulian Antonescu din Bacău
  • Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Ion Borcea
  • Biserica Precista
  • Parcul Mircea Canciov
  • Muzeul de Artă din Bacău
  • Observatorul Astronomic Victor Anestin
  • Lacul de Agrement
  • Parcul Dendrologic din Hemeiuș
  • Castelul Roșu

Casa Memorială George Bacovia din Bacău

Casa memorială George Bacovia este casa în care părinții săi s-au mutat în primăvara anului 1906. În această clădire, ce datează din ultimul deceniu al secolului XIX, sunt păstrate numeroase obiecte de uz personal și piese de mobilier ce au aparținut poetului. În cele cinci încăperi destinate vizitării sunt expuse manuscrise originale, documente și piese de patrimoniu. Casa a fost deschisă publicului la 1 octombrie 1971 și este declarată monument istoric, cu cod LMI BC-IV-m-A-00930.

 

 

Complexul Muzeal Iulian Antonescu din Bacău

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” este un muzeu aflat în Bacău, pe str. 9 Mai nr. 7, fiind înființat în anul 1957. Muzeul a funcționat, începând din 1959, cu trei secții: istorie, științele naturii și artă.

 

 

 

 

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Ion Borcea

Complexul Muzeal de științele Naturii „Ion Borcea” se află în Bacău la adresa: str. Aleea Parcului nr. 9, în Parcul Cancicov din municipiul Bacău. În aces loc se afla fostul stadion municipal. Clădirea muzeului a început să fie construită în anul 1992 și a fost dată în folosință în anul 2004.

În prezent, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” găzduiește Biblioteca Județeană „C. I. Sturdza” Bacău.

 

Biserica Precista

Biserica Precista din Bacău este un monument istoric situat în municipiul Bacău, județul Bacău. Este situată în Str. 9 Mai nr. 48. Clădirea a fost construită în anul 1491. Figurează pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BC-II-m-A-00757.01.

 

 

Parcul Mircea Canciov

Parcul Cancicov din Bacău, cu o suprafață de 24,50 de hectare, a fost amenajat în baza Decretului Regal din 9 mai 1938.

Denumirea parcului

Parcul a fost înființat prin Decret regal la 9 mai 1938 la cererea locuitorilor orașului Bacău, și a purtat inițial denumirea de Parcul Carol. Până în 1946, acest parc a fost cunoscut sub denumirea de Parcul nou sau Parcul Eminescu, după care numele i-a fost schimbat în Parcul Libertății. După Revoluția Română din 1989, parcul a primit numele de Parcul Cancicov, după numele liberalului Mircea Cancicov, cel care a contribuit la dezvoltarea urbanistică a urbei. Legenda a circulat atunci că terenul pentru acest parc ar fi fost donat de Cancicov și, din acest motiv, merită să i se dea acest nume. Ulterior s-au găsit documente care atestă că terenurile pentru înființarea acestui parc provin din fostul „țarină” al orașului, loturi agricole în exploatarea cetățenilor din Bacău.

În parc au fost amplasate mai multe busturi ale unor personalități, între care cele ale lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Costache Negri, Alecu Russo, Mircea Cancicov, Mihail Kogălniceanu și C. Pintea.

Monumentul Mircea Cancicov a fost realizat de sculptorul băcăuan Mihai Bejenariu în 1997, turnat în bronz. În 2009, monumentul a fost vandalizat și nu mai are placa de marmură explicativă.

Locuri adăpostite

Biserica Sfinții Petru si Pavel

Restaurantul „Green park”

Muzeul de Stiințe ale Naturii „Ion Borcea”

Biblioteca „Ioniță Sandu Sturdza”

Administrația spațiilor verzi și salubritatea

Statui ale poeților și figuri marcante ale istoriei

Fântâni arteziene și sculpturi

Un spațiu de joacă și de distracții

Muzeul de Artă din Bacău

Muzeul de Artă din Bacău este un muzeu județean din Bacău, amplasat în Str. Nicolae Titulescu nr. 23. Secția de artă a muzeului deține o valoroasă colecție de pictură și sculptură.

Alături de icoanele din secolele XVIII – XIX sunt expuse capodopere ale picturii de șevalet din România: Anton Chladek, Niccolò Livaditti, C. D. Rosenthal, Ion Negulici, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ștefan Luchian, Nicolae Vermont, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Francisc Șirato, Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Vasile Popescu, Dimitrie Ghiață, Henri Catargi, Nicu Enea.

În spațiul destinat picturii contemporane întâlnim autori ca: Horia Bernea, Vasile Grigore, I. Boca. În expoziția permanentă a Secției de artă pot fi admirate și 210 lucrări de sculptură.

Clădirea muzeului este o construcție nouă, ridicată în 1979, având arhitectura interiorului executată de arh. Cornel Dumitrescu.

Observatorul Astronomic Victor Anestin

Observatorul Astronomic din Bacău a luat fiinţă la 30 noiembrie 1976, în clădirea Muzeului de Științele Naturii din str. Karl Marx, nr.2,  în fosta casă a lui Criste Cristoveanu, astăzi dispărută.  În aprilie 1978, fostul castel de apă al Bacăului, din str. Trotuş nr. 8-10, a fost transformat în Observator Astronomic.

Din toamna lui 1979, astronomul Matei Alexescu (1929-1993) stabilit atunci la Bacău, pune bazele Planetariului.

În iulie 1980 Observatorul a fost dotat cu un proiector de Planetariu Zeiss ZKP2 şi 3 lunete de 63/840 mm (aduse din Germania). La 4 mai 1984 se inaugurează expoziţia de bază şi Planetariul. În anul 1991 expoziţia de bază este reactualizată  de astronomul Matei Alexescu, devenind cea mai mare expoziție de astronomie din ţară.

Modernizarea expoziţiei s-a realizat în permanenţă prin intermediul expoziţiilor temporare, care au prezentat de fiecare dată noutăţi în domeniu.

Din 22 iunie 1995, Observatorul Astronomic poartă numele lui  Victor Anestin.

Expoziţia şi Planetariul au fost menţinute permanent în atenţia publicului prin aportul colectivului de specialişti de la Observator.

Numeroasele reuniuni ştiinţifice, mese rotunde şi simpozioane au impus Observatorul Astronomic drept o prezenţă cultural-ştiinţifică notabilă, desfăşurându-şi activitatea ca subunitate a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău.

Lacul de Agrement

Insula de agrement este o insulă artificială din Bacău, creată în mijlocul unui lac format de râul Bistrița, amenajată pentru agrement, cu locuri de plajă și pentru practicarea sporturilor în aer liber. Se pot face plimbări cu barca în jurul insulei.

Cu puțin timp în urmă, a fost realizat un plan de modernizare a insulei. Planul cuprinde discoteci, restaurante (unul dintre ele pe un vaporaș), patinoare, zone de agrement, alei frumos dotate, multă verdeață, toate la cele mai înalte standarde.

 

Parcul Dendrologic din Hemeiuș

Parcul dendrologic din Hemeiuș ocupă o suprafață de aproximativ 50 de hectare și adăpostește peste 1.300 de specii de arbori și arbuști.

Parcul a fost înființat în anul 1880 și a fost proiectat de specialistul german Cristian Adolf, care s-a preocupat de înnobilarea speciilor de rășinoase. După 1885 au fost introduse noi specii de foioase, dar și specii indigene, acțiune care a continuat până în 1913. După anul 1955, acest parc a trecut în proprietatea Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, devenind o bază de cercetare mai ales pentru aclimatizarea speciilor exotice de interes forestier. Arboretumul Hemeiuși reprezintă o valoroasă colecție dendrologică. Colecția de rășinoase cuprinde 178 specii, care provin din America de Nord (76 de specii), din Asia (50 de specii) și din Europa (48 de specii). Originalitatea acestui arboretum este dată de compoziția lui, cu specii foioase mature, de plop alb cu diametrul de peste 2 metri și înălțime de peste 40 metri sau grupul de opt frați cu înălțimi de peste 42 metri și diametrul de peste 1 metru.

Aici se găsește cea mai mare colecție de trandafiri din România, și anume 600 de specii și 1.500 de fire de trandafiri.

În mijlocul parcului se află conacul Cantacuzino-Pașcanu, construit între 1864-1866 pe moșia lui Costache Pașcanu (fost vistiernic al Moldovei) și a lui Grigore Cantacuzino. Fiind construit din cărămidă aparentă roșie, pe plan local este numit „Castelul Roșu”.

În parcul de la Hemeiuși au fost turnate în 1980 cadre pentru filmul „Dumbrava minunată”, realizat după romanul scriitorului Mihail Sadoveanu.

 

Castelul Roșu

Castelul Roșu se gaseste in satul Lilieci, comuna Hemeius, judetul Bacau. Castelul a fost construit intre anii 1864-1866, intr-un stil nedefint, romano-gotic, venetian si brancovenesc.

Cladirea este zidita din blocuri de gresie si caramida, balcoane sustinute de coloane de gresie. Coloanele, arcadrele turnului si ale ferestrelor sunt ornate cu sculpturi.

Aspectul medieval al Castelului Rosu este completat de minunatul parc ce-l inconjoara.

Acesta se intinde pe o suprafata de 49 ha si este considerat al doilea parc dendrologic din Romania datorita numeroaselor specii de arbori si plante deosebite.

Sursa informațiilor: Wikipedia, Google. Material realizat de Daniel Nastasă.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments